Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aurel Hrabušický: Chcem sa vyhnúť šablóne

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Za výstavou Stano Filko: Poézia o priestore-kozme, ktorú aktuálne môžete vidieť v SNG, stojí umelecký kritik, historik a kurátor zbierok súčasného moderného umenia Aurel Hrabušický. Vraví, že výstava je modelovanie priestorového diela, ale bez kompetencií umelca.

Kurátor je niečo ako režisér v divadle.

Musím ustrážiť všetkých autorov, ich diela, aj celkovú koncepciu výstavy a proporcie, mať sa neustále na pozore. Aj keď nie som rodený manažér, musím ním tých pár týždňov byť. Mám dopredu premyslenú štruktúru, ale mnohé vizuálne súvislosti sa ozrejmia až na mieste. Diela málokedy premiestňujem, nenosím ich z kúta do kúta, zo steny na stenu, to je výraz istej bezradnosti. Či mi umelci do toho kecajú? Ako ktorí. Dávam prednosť výstavám, kde sú umelci vzdialení, mŕtvi, alebo mi do toho nemôžu z iného dôvodu kibicovať. (Smiech.)

Som zvyknutý popularizovať odborné veci.

Začínal som ako osvetový pracovník, pred rokom 1989 som nebol v odbore, ani som nemohol, ani nechcel. Pracoval som s amatérskymi výtvarníkmi a fotografmi, musel som im všetko jednoducho vysvetliť. Aj teraz sa snažím rozšíriť obvyklé účinkovanie kurátora. Hľadám iné formy pôsobenia, preto sme vymysleli rozhovory na hentak.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite