Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hedviga I: Jedno dievča, dvaja zbabelci

.martin Mojžiš .časopis .téma

Pred desiatimi rokmi, 25. augusta 2006, prepadli v Nitre dvaja zbabelí grázli mladú ženu. Tým sa to však neskončilo, tým sa to celé len začalo. Prišli totiž dvaja ďalší zbabelci, ktorí rozpútali desaťročné prenasledovanie nie páchateľov, ale obete.

Hedviga I: Jedno dievča, dvaja zbabelci Matúš Zajac Hedviga Malinová-Žáková dnes žije s manželom a deťmi v Maďarsku.

hedvigu Malinovú prepadli a zbili dvaja muži s výzorom skinheadov o ôsmej ráno v parčíku neďaleko Univerzity Konštantína Filozofa. Išlo o lúpežné prepadnutie s veľmi silným nacionalistickým podtónom, respektíve o nacionalistický útok spojený s krádežou náušníc a peňaženky. Hedviga upadla počas útoku do bezvedomia. Keď sa prebrala, podarilo sa jej dostať na univerzitu, kde jej spolužiaci a pedagógovia privolali lekársku pomoc.

Lekári v Nitre skonštatovali zjavné stopy po fyzickom násilí, otras mozgu a posttraumatický šok. Lekári v Dunajskej Strede, kam bola Hedviga ešte v ten istý deň prevezená, tieto nálezy potvrdili. Našťastie zranenia neboli vážne, takže už na druhý deň prepustili zbitú študentku z nemocnice.

Postup polície pri vyšetrovaní tohto prípadu nebol práve ukážkový. K obhliadke miesta činu došlo až po štyroch hodinách, vyšetrovatelia si nevyžiadali zábery z bezpečnostných kamier mestskej polície a nezadržali hlavných podozrivých – dvoch nitrianskych extrémistov identifikovaných na základe identikitov zhotovených s Hedviginou pomocou. U obidvoch skonštatovali nepriestrelné alibi, ktoré v jednom prípade spočívalo v tvrdení matky podozrivého, že v inkriminovanom čase syn doma spal.

„Dvaja najmocnejší muži štátu sa tomuto prípadu obšírne venovali preto, lebo mali strach.“

Po dvoch týždňoch nabralo vyšetrovanie celkom nový smer a 11. septembra polícia zastavila trestné stíhanie, pretože „je nepochybné, že skutok sa nestal“. Hneď na druhý deň o tom informovali verejnosť na tlačovej konferencii predseda vlády, minister vnútra a policajný prezident. Prečo sa dvaja najmocnejší muži štátu za asistencie šéfa polície tak obšírne venovali práve tomuto prípadu? Pretože mali strach.

pred tlačovkou

Aby sme pochopili, prečo sa Robert Fico a Robert Kaliňák tak veľmi báli zbitej študentky, musíme sa vrátiť v čase ešte o dva mesiace dozadu. Začiatkom leta 2006 vytvoril Ficov Smer ako víťaz parlamentných volieb vládu so Slotovou SNS a Mečiarovým HZDS. Už vtedy sa Fico s Kaliňákom začali báť. Strach im nahnal PES.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite