Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Boris Zala: Vedenie Smeru už treba vymeniť

.štefan Hríb .časopis .rozhovor

Je jedným zo zakladateľov Smeru. Reprezentuje jeho ľavicové krídlo, ale dnes tvrdí, že strana ľavicový priestor opúšťa. Vyzýva preto na odchod Fica a ďalších z vedenia. Europoslanec Boris Zala.

Boris Zala: Vedenie Smeru už treba vymeniť Boris Németh Podľa Borisa Zalu Smer národného konzervativizmu, kam ho tlačia Fico aj s Kaliňákom, môže byť tým, čo stranu pochová.

smer má 16 rokov, od tretej cesty prešiel k názvu sociálna demokracia, rástol, aj klesal. V akom stave je dnes?

Strana má odslúžené dva vládne termíny a začína tretí. To je podľa mňa čas, v ktorom by si mala premyslieť celkovú politickú orientáciu. Tým mám na mysli aj programové a ideologické otázky. Schopnosť vládnuť je jasná. No keď vezmem do úvahy posledné troje voľby – prezidentské, eurovoľby a parlamentné – musíme si odpovedať na otázku, prečo nás mnohí voliči opustili a prečo to spravili trikrát po sebe. Tvrdím, že politický program, ktorý sme vytvorili na začiatku, fungoval do roku 2009 a získal si voličov. Smer je však teraz v čase, keď by ho mal nanovo premyslieť.

je Smer ľavicovou stranou?

Smer začal konceptom tretej cesty, ktorý je stále nepochopený aj u časti ľavičiarov. Primárne vznikol ako heslo: ani Mečiar, ani Dzurinda. Nie vo svetovom ideologickom zmysle, ku ktorému sa vtedy hlásil Blair, Clinton a Schröder.

ale bolo to spojené.

Áno, a bola to šikovná vec: na domácej scéne sa musíme postaviť proti obom hlavným stranám, ani HZDS, ani SDKÚ, to bola dobrá Flašíkova idea, a do toho som jemným spôsobom vopchal prihlásenie sa k sociálnej demokracii. Jemným preto, lebo sociálna demokracia mala vtedy na Slovensku zlé meno. Preto som do pár dokumentov prepašoval osobné symboly svetovej stredoľavej politiky. Po voľbách v roku 2002 vznikla úvaha, že treba pohltiť všetky ostatné stredoľavé strany. Až keď sa to podarilo, pridali sme do názvu „sociálna demokracia“.

to je vec názvu, no dôležitejší je vždy obsah. Existuje niekoľko základných vecí, ktoré definujú ľavicu. Napríklad miera prerozdeľovania alebo postoj k ľudským aj kolektívnym právam. Keď Smer prišiel do vlády, nezaviedol oveľa vyššie prerozdelenie, nezrušil, naopak, skôr posilnil oligarchizáciu spoločnosti, nevenoval sa menšinovým otázkam, skôr pôsobil nacionalisticky. Aká je teda miera ľavicovosti Smeru?

Treba rozlišovať obdobia. Keď sme vstupovali do vlády v roku 2006, miera našej ľavicovosti bola oveľa silnejšia. Vtedy sme sa vrátili ku konceptu sociálneho štátu a jedným z prvých krokov bola zmena Zákonníka práce, čo vôbec nie je v našich podmienkach maličkosť. Tvrdím tiež, že množstvo ľavicových krokov sme urobili aj v druhej vláde. No ja sám som bol v prvej vláde zástancom toho, aby sme celkom nemenili rovnú daň, pretože spoločnosť tento koncept prijala, a to treba akceptovať. Rovnako si však myslím, že v ďalšej vláde sme už na jasnejší koncept progresívnej dane prejsť mohli. Presadili sa síce jemné zmeny, ktoré rovnú daň fakticky zrušili, no bol to skôr daňový konzervativizmus než ľavicový prístup.

„Smer sa nachádza v situácii strata-strata. Dali sme do rúk opozície zbraň, ktorou sa môže živiť dlhé a dlhé mesiace. A v pamäti to už ostane permanentne.“

zvonku je čoraz silnejšie vnímanie, že toto všetko sú len maličkosti v porovnaní s tým, že Smer je cestou k zarábaniu pre zopár podnikateľov a vplyvných ľudí. Uvedomujete si to vôbec vnútri strany?

Toto vnímanie je tu už zopár rokov. Odpoviem na to, chcem sa však ešte vrátiť k téme, ktorú som v Smere výrazne pretláčal a našiel som v nej porozumenie s takými ľuďmi, ako sú Marek Maďarič, Dušan Čaplovič, ale aj predseda Robert Fico. Hovorím o otázke národnej orientácie. Od začiatku som tvrdil, že pokiaľ chce mať ľavica na Slovensku úspech, musí si osvojiť národné dedičstvo a musí mať národný program. Avšak opretý o ľavicové hodnoty, a nie o romantický, alebo ak chcete ľudácky konzervativizmus. To sa stretlo s úspechom, takže noví voliči sa začali voči Smeru orientovať pozitívne.

Keď sa prvýkrát otvorila kauza Bašternák, verejne vyzval ministra vnútra Kaliňáka, aby odstúpil. Je podľa neho čas na zmenu vedenia v Smere. On sám by najradšej videl pri moci progresívnejšie krídlo.Boris NémethKeď sa prvýkrát otvorila kauza Bašternák, verejne vyzval ministra vnútra Kaliňáka, aby odstúpil. Je podľa neho čas na zmenu vedenia v Smere. On sám by najradšej videl pri moci progresívnejšie krídlo.

vráťme sa k vnímaniu Smeru.

Keď sa hovorilo o tom, že v pozadí Smeru sú nejakí podnikatelia, ja som tento problém nevnímal.

tomu neverím.

Absolútne som to nevnímal, ani som neprišiel do styku s niečím podobným. S nijakou formou politického vplyvu finančných skupín či jednotlivcov som sa nestretol.

keď toto budú ľudia čítať, pomyslia si, že ten Zala buď nehovorí pravdu, alebo je úplne naivný.

Tu nejde o naivitu. Len vravím, že nič také sa v praktickej politike Smeru neprejavilo...

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite