Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nečasové úvahy akademikov

.anton Vydra .časopis .spoločnosť

V polovici mája sa v Skalici zišli slovenskí historici. Nehovorili len o dejinách, ale aj o politickej kríze či médiách a spísali tam aj výzvu Humanitné a spoločenské vedy v súčasnom svete. Aké má táto iniciatíva vyhliadky?

Nie je to prvýkrát, čo na Slovensku pozdvihli svoj hlas akademici, aby upozornili na to, že vytláčanie humanitných a spoločenskovedných disciplín na okraj môže viesť k „spoločenskej negramotnosti“, na ktorú nepríjemne doplatia všetci. Ešte minulý rok sa viac zviditeľnila iniciatíva Za živé univerzity. Podľa nej má byť univerzita „dielňou ľudskosti“. Na otázku, či sa po prvotnom zašumení nerozľahlo za touto iniciatívou skôr hlboké ticho, odpovedá jej zakladateľ Jozef Hvorecký takto: „Vôbec nie. Pokračujeme v tom, čo sme naštartovali. Výzvy sú užitočné, no málo platné, ak ľudia nevidia konkrétne kroky.“ Kampaň Za živé univerzity sa orientuje najmä na úpravy akreditačného systému. Chce presadiť necentralistický štandard ESG 2015.

V skratke ide o to, že vysoká škola si sama určí splniteľné ciele na zvýšenie kvality, a neskôr bude posudzovaná na základe toho, či a ako ich naplnila. Podľa tejto iniciatívy má mať univerzita štvoraké zameranie: na výskum, na integráciu humanitných a prírodných vied, na aplikácie (tie boli dosiaľ doménou technických škôl) a na pedagogiku, ktorú treba zefektívniť. No dá sa niečo z toho dosiahnuť pri novom ministrovi školstva? Hvorecký tomu verí: „Som mierny optimista. Po okrúhlom stole, na ktorom som sa zúčastnil, mám pocit, že nový minister naozaj terminuje konkrétne kroky. A my nechceme kričať len nejaké heslá, ale pripravovať materiály a realizovať to, čo sa dá.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite