Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Monetárny suterén

.juraj Karpiš .časopis .týždeň v ekonomike

Minulý týždeň nám opäť zvýšili dane. Pýtate sa, ako je to možné, keď naša nová vláda zmieru, postavená na pravo-ľavej dohode, ešte neexistovala? Dá sa to...

Tento daňový úrad nepotrebuje volených zástupcov. Nepotrebuje ani rozhodnutie parlamentu či vlády. To, čo si chce od nás zobrať, si jednoducho vytlačí. A nám v tom momente ubudne z hodnoty našich peňazí.

Zasadanie bankovej rady Európskej centrálnej banky dopadlo podľa očakávaní. Jediné, čo centrálna banka vie robiť, je tlačiť peniaze. Ak máte v rukách takùto tlačiareñ, potom každý zádrh v ekonomike či zaváhanie vo financovaní štátnych dlhov vyzerá pre vás ako monetárny problém. A ak mlátenie kladivom kvantitatívneho uvoľňovania po krehučkom mechanizme ekonomických hodiniek zatiaľ nefunguje podľa očakávaní, údajne treba použiť ešte väčšie kladivo.

Každý mesiac zoberú európski centrálni bankári vytvorením nových peňazí z ekonomiky namiesto doterajších 60 až 80 miliárd eur a dajú ich cez dlhopisy politikom v členských krajinách.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite