Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Žena, ulica, dlaň, kosť

.zuzana Mojžišová .časopis .film

Kde bolo, tam bolo, žila raz na Slovensku jedna žena. Slávna herečka. Podľahla pijatike a stala sa z nej troska. Na začiatku opúšťa zariadenie, kde podstúpila liečbu závislosti.

Ocitá sa na ulici.

Oblečená vo fialovom jarnom kabátiku. V dlani stíska rukoviatku kufra na kolieskach. Potrvá iba pár desiatok minút a príbeh – vzor ošúpe dušu tej ženy až na kosť. V najnovšom, tentoraz hranom filme Marka Škopa, ktorý nedávno získal na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte cenu FIPRESCI (cenu kritikov).

Kde bolo, tam bolo, bol raz v Edene strom, na ňom plod a pod ním Eva a Adam. Slovo dalo slovo a oni urobili, čo spraviť nemali. Prvotný hriech. Potom boli vyhnaní a splodili deti a prvotný sa zmenil na dedičný. Dodnes sa to s nami ťahá. Z pokolenia na pokolenie si ho prehadzujeme sťa horúci zemiak. Máva podobu zabíjania, klamania, zrádzania, ubližovania, a tak ďalej, a tak podobne, a okrem iného aj podobu alkoholizmu či egocentrizmu. Za chyby a zlyhania sa aj v milujúcich rodinách platí, nieto ešte v tých zaťažených závislosťou – látkovou, vzťahovou či inou, teda neslobodou.
Škopov film sa volá Eva Nová. Dostal meno po svojej hlavnej hrdinke. V minulosti žiarila na divadelných doskách, plátnach kín a obrazovkách televíznych prijímačov, dnes vyzerá vskutku katastrofálne. „Vždy ma zaujímali ľudia,“ vysvetlil svoju voľbu režisér, „ktorí sa dotkli pomyselného vrcholu, a potom sa prepadli na úplné dno. A snažia sa z neho dostať – to je príbeh, ktorý je už archetypom. Pretože som tentoraz chcel rozprávať aj o rodine a nefunkčných vzťahoch v nej, hrdinkou je žena – matka, najmä jej vzťah k synovi.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite