Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sieť proti nervozite

.filip Olšovský .časopis .biznis príbeh

Počet ľudí s inteligentným telefónom rastie obrovským tempom. Mobily sú čoraz rýchlejšie, majú viac funkcií a farieb. No o to častejšie ich treba nabíjať. V budúcnosti by to nemusel byť až taký problém.

Poznáte to. Prídete ráno do práce a zistíte, že ste si cez noc zabudli nabiť mobil. Keďže máte, ako inak, najmodernejší smartfón s obrovským displejom, batéria vám vydrží možno ešte zopár minút. Na nabíjanie nemáte čas ani v práci, pretože o chvíľu vyrážate na prvé z plánovaných stretnutí. Znížite si preto aspoň jas, vypnete pripájanie na wifi a mobilný internet a budete dúfať. Napríklad, že si v kaviarni sadnete vedľa stola s elektrickou zásuvkou a napravíte aspoň časť restu, ktorý ste si v noci spôsobili. Už cestou na stretnutie však budete nervózny a každú chvíľu si budete kontrolovať, koľko percent batérie vám zostáva. Čím si ju, samozrejme, vybijete ešte rýchlejšie. Ešte nervóznejší budete na stretnutí. A nepokoj neopadne dovtedy, kým sa svojou batériou opäť nedostanete na garantovanú psychologickú hranicu 100 percent.
Ak existuje čosi také, ako problémy prvého sveta, nízka výdrž mobilných batérií patrí určite k tým najvypuklejším. Určite by sa dala vyriešiť zvýšením kapacity batérií. Do tej sa však výrobcom príliš nechce. S narastajúcimi požiadavkami na rozlíšenie displeja a operačnú pamäť mobilov stíhajú sotva udržiavať súčasnú výdrž, pri ktorej batéria vydrží približne jeden deň. Táto cesta vyzerá minimálne na najbližšie obdobie nepriechodne. Napriek tomu však existuje nádej na čiastočné riešenie. Pôvod má na Slovensku a má svetové ambície.

.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite