Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čižnár navždy?

.marek Vagovič .časopis .politika

Generálny prokurátor chce výrazne posilniť svoje kompetencie. Nebyť aktivistov z tretieho sektora, uprostred tropických horúčav by si to takmer nikto nevšimol. Jeho návrhy pritom vracajú Slovensko pred rok 1989.

keď sa stal Jaromír Čižnár v júni 2013 šéfom Generálnej prokuratúry (GP), málokto z prostredia justície mal prehnané očakávania. Ako človek, ktorý bol do tejto funkcie zvolený hlasmi Smeru, je totiž limitovaný pri odhaľovaní citlivých politických káuz. Zdržanlivosť voči Čižnárovi pramení aj z jeho blízkeho vzťahu s premiérom Robertom Ficom. Súčasné vedenie GP zrejme nikdy nepôjde proti oligarchom, aj „razia“ v sídle Širokého firmy Váhostav bola len povinnou jazdou na upokojenie oklamaných živnostníkov, opozície, médií a kritickej verejnosti.

Za dva roky išiel Čižnár proti predstaviteľom moci len raz, keď nesúhlasil s prepustením poslanca Jánoša (Smer) z vyšetrovacej väzby. V princípe správne, o motívoch jeho konania sa však v kuloároch intenzívne špekulovalo. Áno, že boj proti domácemu násiliu, z ktorého je podozrivý Jánoš, je od začiatku aj Čižnárovou agendou. No vylúčený nie je ani scenár, že generálny prokurátor udrel na Jánoša aj preto, že si to želal Fico. Tento poslanec totiž patrí k ľuďom Roberta Kaliňáka, ktorému chcel dať premiér najavo, aby sa držal na uzde. Podobne ako predtým Pavlovi Paškovi, ktorého Fico stiahol z obehu po kauze piešťanského CT.


.doživotne?

No ak dáme bokom alibizmus, s akým sa Čižnár oblúkom vyhýba vplyvným hráčom v politike aj v biznise, od nástupu do funkcie nespravil žiaden veľký prešľap. Je síce pravda, že si starostlivo vyberá najmä kauzy, ktoré mu môžu vylepšiť imidž, no niektoré sú aj spoločensky závažné (Mariatchi). Okrem toho robí nepopulárne zmeny vnútri prokuratúry, kde už viacerí stratili pracovné návyky. No teraz chce Čižnár presadiť zmeny, ktoré sú za pomyselnou čiarou: navyše s nimi vyrukoval uprostred horúčav, kedy je pozornosť publika výrazne otupená.

Nebyť aktivistov z tretieho sektora, zopár advokátov a kritických prokurátorov, vláda aj parlament by zrejme potichu schválili zmeny, ktoré vracajú GP pred rok 1989. Čižnár chce totiž výrazne posilniť svoje kompetencie – cez zákony o prokuratúre, prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry. Pobúrenie vyvolal najmä návrh predĺžiť funkčné obdobie generálneho prokurátora prakticky na neurčito – až do vymenovania alebo zloženia sľubu jeho nástupcu. „Je to totálna drzosť,“ myslí si bývalá prokurátorka, dnes advokátka Eva Mišíková.

Podľa nej je zarážajúce, že takúto zmenu navrhuje práve Čižnár, ktorý sa dostal do funkcie na úkor Jozefa Čentéša, keď nepočkal ani na rozhodnutie Ústavného súdu v tejto veci. Podobný názor má aj Čentéšov advokát Peter Kubina. „Pri kauze Čentéš sme videli, že ak to vládnucim politikom vyhovuje, tak sú schopní nechať neobsadenú funkciu generálneho prokurátora aj niekoľko rokov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite