Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď starostlivosť škodí

.veronika Pavlíková Klindová .časopis .lifestyle

Kontrola, snaha o riadenie, neustála korekcia a pretláčanie svojich predstáv vytvára vo výchove nebezpečný kokteil, ktorý môže výrazne ovplyvniť psychiku mladého človeka. Prehnane starostliví rodičia robia vrásky na čelách učiteľom aj psychológom. Z ich dieťaťa môže vyrásť nesamostatný outsider.

Je trochu chladno, ale už o dve hodiny má byť 30 stupňov. Počítam deti, denný tábor sa začne o pár minút. Miesto pod sochou, kde nám rodičia odovzdávajú svoje ratolesti, sa zapĺňa. Neďaleko stojí dvanásťročný Marek. Každý deň prichádza ako prvý. Je rovnako starý ako ostatní chlapci v tomto turnuse a ničím špecálnym sa od nich nelíši. Namiesto šantenia však vždy postáva pri mame. „To teda nie, chceš sa zlámať už hneď ráno?“ reagovala, keď sa pýtal, či sa môže ísť hrať.
Mama má aj dnes jeho vak zavesený na predlaktí. Kontroluje, či mu zabalila všetko potrebné. Niečo sa jej nezdá na fľaši. Pýta sa ma, či budú mať deti čas kúpiť si niekde vodu. Vravím, že určite áno. Vzápätí Marekovi vhodí euro do peňaženky, ktorú pripne k vlastnoručne všitej karabinke vnútri vaku. „Kúp si neperlivú a pýtaj si takú, čo nebola v chladničke. Rozumel si?“ Chlapec prikyvuje. „Aby ťa potom nebolelo hrdlo, dobre?“ dodá a utrie mu vreckovkou čelo. Ak by mu nechutil obed, alebo sa mu nepáčila aktivita, jednoducho jej má zavolať a ona to so mnou vybaví. Ešte mu skontroluje telefón, či má dosť nabitú batériu. Už je skoro osem. Pomôže synovi s vakom na chrbát a pri rozlúčke mu napraví tričko.

.curling, helikoptéry a stíhačky
Počas vysokej školy som si v lete privyrábala ako vedúca v detských táboroch. V jednom z nich som stretla aj Mareka. Dodnes si živo pamätám, ako tam postával a snažil sa zapamätať si každé slovo svojej mamy, aby potom nespravil niečo, s čím by nebola spokojná. Kým ostatným rodičom stačili na rozlúčku dve minúty, Marekova mama sa od syna nevedela odtrhnúť. Bála sa o neho, akoby neverila, že to dokáže zvládnuť sám.
V zahraničí sa v súvislosti s prehnanou starostlivosťou objavujú pomenovania ako overparenting či hyperparenting. Azda najrozšírenejšie je prirovnanie helicopter parent, teda vrtuľníkový rodič, ktorý prvýkrát použil izraelský psychológ Haim G. Ginott v roku 1969. Škandinávci používajú pojem rodičovský curling. Rovnako ako hráči pri tejto hre malými metličkami zametajú pred curlingovým kameňom, aby odstránili malé nedokonalosti ľadu, podobne aj rodičia zametajú prekážky, ktoré sa objavia v živote ich potomka.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite