Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rath a Slovensko

.marek Vagovič .časopis .kauza

Bývalému hajtmanovi a vplyvnému politikovi ČSSD vymeral pražský súd za korupciu osem a pol roka natvrdo. Neprejde pomaly mesiac, aby nezačali trestne stíhať aj štátnych úradníkov v Rumunsku či v Chorvátsku. Kedy skončí vo väzení aj slovenský David Rath?

.keď česká polícia pred troma rokmi zatkla vtedajšieho stredočeského hajtmana Davida Ratha so siedmimi miliónmi korún, ktoré mal uložené v krabici od vína, bola z toho mediálna udalosť roka. Noviny informovali o kauze online, keďže išlo o veľkú rybu z najvyšších poschodí politiky. Nehovoriac o dôslednosti, s akou českí kriminalisti viac ako pol roka zbierali dôkazy: Rath mal nasadené „ploštice” doslova všade, v úrade hajtmana aj vo vlastnom dome.


.bič na politikov

Polícia mu zúžila manévrovací priestor aj tým, že zablokovala jeho majetok aj peniaze, takže sa dlho nevedel vykúpiť z vyšetrovacej väzby: a následne ťahať čas, prípadne ovplyvňovať svedkov. Súd navyše stanovil kauciu v takej výške (14 miliónov korún), že to bolo aj prakticky nemožné. Neskôr síce Ratha prepustili, no na priebeh dokazovania to už nemalo žiadny vplyv. Aj konečný verdikt padol vzhľadom na citlivosť kauzy pomerne rýchlo: dva roky po vytýčení prvého pojednávania.

Za pozornosť stojí aj fakt, že pred záťahom na Ratha neunikli z polície žiadne informácie. Po jeho zadržaní boli, naopak, štátni zástupcovia, ktorí prípad dozorovali, k verejnosti maximálne ústretoví: Lenka Bradáčová aj Petr Jirát poskytovali pomerne otvorené rozhovory, priebeh dokazovania aj súdneho procesu podrobne analyzovali aj ďalší ľudia z praxe. Čo je však kľúčové, kauza Rath a jej medializácia mala aj preventívny účinok: vystrašila politikov a posmelila ľudí, aby sa nebáli nahlasovať korupciu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite