Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Euro nepotrebuje fiškálnu úniu

.juraj Karpiš .časopis .týždeň v ekonomike

Niektoré zlyhania eura vedú k mantre, že politicky a ekonomicky rôznorodé krajiny so spoločnou menou potrebujú už aj spoločné ministerstvo financií. Naozaj?

Sledujeme zaujímavý obrat. Pred založením eurozóny súčasná hypotéza ekonómie hlavného prúdu, že menová únia nemôže fungovať bez fiškálnej, vôbec u európskych politikov nerezonovala. Pritom riziká vyplývajúce z menovej únie fiškálne suverénnych štátov boli všeobecne známe. Písali sa o nich dokonca štúdie varujúce Európsku úniu pred budúcimi problémami. Americký ekonóm Christopher A. Sims krátko pred eurovým výkopom v roku 1999 napísal: „Na to, aby bola EMÚ dlhodobým úspechom, budú musieť vzniknúť alebo byť vynájdené ešte stále nešpecifikované fiškálne inštitúcie.“ K stereotypu o anglosaských neprajníkoch kontinentálnej Európy sa vtedy pridal aj britský profesor na London School of Economics a člen bankovej rady Bank of England Charles Albert Eric Goodhart.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite