Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kauza CT: biznis pokračuje

.ján Kuciak .marek Vagovič .časopis .kauza

Keď vyšlo najavo, že piešťanská nemocnica kúpila predražené CT, ministerka Zvolenská odstúpila z funkcie. Sporný biznis však funguje aj za ministra Čisláka: v tendroch na ultrazvuky vyhráva vďaka ľuďom Smeru aj firma s kontaktmi na aktérov kauzy CT.

Spoločnosť Wega – MS sídli päť kilometrov od Piešťan, v obci Moravany nad Váhom. V zdravotníctve podniká od roku 1991, pričom dlhé roky bol jej majiteľom Miroslav Procházka. Dnes je vo firme Wega – MS konateľom aj riaditeľom, vlastní ju jeho manželka Anna. S rodinnou firmou spolupracuje aj Procházkov syn Michal, ktorý je zároveň manažérom Michala Straku (známy aj ako raper Ego). Straka bol členom správnej rady piešťanskej nemocnice, ktorá súhlasila s nákupom predraženého CT firme Medical Group. Tá mala blízko k vtedajšiemu predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi (Smer). Po medializácii kauzy sa vzdal Straka členstva v správnej rade, z funkcie odišiel Paška aj ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (Smer). Podľa zistení .týždňa a mimovládnej organizácie Via Iuris sa však systém predražených obstarávaní v zdravotníckom biznise nezmenil.
Príkladom je aj Procházkova firma Wega – MS, ktorej sa dlhodobo darí najmä v tendroch na dodávku ultrazvukov. Tender je pritom v tomto prípade silné slovo: minimálne 15 z 22 súťaží od roku 2009 totiž vyhrala tak, že v nich bola napriek záujmu konkurencie sama. Spoločnosť Wega MS je úspešná hlavne za Fica: za jeho vlád už získala od štátnych nemocníc zákazky za 3,3 milióna eur. Na porovnanie: počas vlády Ivety Radičovej, ktorá však bola pri moci len dva roky, to bolo okolo 400-tisíc eur. Za posledné tri roky je dokonca Wega – MS na slovenskom trhu s ultrazvukmi najúspešnejšia: spolu s príslušenstvom ich dodala do nemocníc v celkovej hodnote 1,7 milióna eur. Jej najbližší konkurent – spoločnosť Unique Medical – získala v rovnakom období kontrakty len za 764-tisíc eur. Tretia v poradí – spoločnosť Intes Poprad – dostala zákazky za 589-tisíc eur. Unique Medical dodáva nemocniciam prístroje značky Hitachi Aloka, Intes Poprad ultrazvuky General Electric.

.model CT
Dôležitejšie ako celkový objem (pomer) kontraktov v rezorte zdravotníctva je však to, že firma Wega – MS neponúka nemocniciam najlacnejšie prístroje. Talianska značka ultrazvukov Esaote, ktoré im dodáva, navyše nepatrí vo svete medzi lídrov (trhový podiel 6-7 percent). Podľa štatistiky holandského výskumného centra ASD Reports z roku 2012 sú pred ňou General Electric (24), Phillips (19) aj Siemens (12). Pochybnosti vzbudzujú aj diskriminačne nastavené kritériá súťaží.  A tiež fakt, že medzi členmi výberových komisií alebo organizátormi súťaží boli aj príbuzní (známi) košických funkcionárov Smeru – Pavla Pašku a Richarda Rašiho. Dobrým príkladom je jedna z najväčších zákaziek, ktorú získala Procházkova firma Wega – MS v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura.  
V júli 2013 vypísala nemocnica tender na dodávku štyroch ultrazvukov za približne 360-tisíc eur bez DPH. A hoci si súťažné podklady prevzalo až 13 firiem, ponuku napokon predložila len firma Wega – MS, ktorá zvíťazila s cenou 375-tisíc eur bez DPH. Jeden zo štyroch dodaných ultrazvukov – pre rádiologické oddelenie – stál takmer 92-tisíc eur bez DPH. V Česku pritom kúpila nemocnica vo Vsetíne kvalitnejší prístroj značky Phillips pre rovnaké oddelenie len za 51-tisíc eur bez DPH. „Keď sa spýtate desať ľudí, či si vyberú Esaote alebo Phillips, tak len kaskadér zoberie Esaote,“ tvrdí lekár z košickej nemocnice, ktorá ultrazvuky nakupovala.
Podľa neho má navyše Phillips zo Vsetína lepšiu sondu, postavenú na novej technológii. A tiež väčší displej, čo zvyšuje hodnotu prístroja asi o 10-tisíc eur. Predražený mal byť aj ultrazvuk pre anesteziológov, za ktorý zaplatila nemocnica firme Wega – MS 35-tisíc eur. Podľa súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti sa pritom ceny porovnateľných prístrojov pre anesteziológov pohybujú na úrovni 15- až 18-tisíc eur. Tretí prístroj – pre gynekologicko-pôrodnícke oddelenie – vyšiel košickú nemocnicu na 116-tisíc eur. Nemocnica vo Vsetíne pritom kúpila podobný ultrazvuk značky Phillips za 46-tisíc eur, hoci mal o jednu sondu menej ako košický. V každom prípade, košická nemocnica mohla kúpiť aspoň tri zo štyroch ultrazvukov aj o polovicu lacnejšie: celkový rozdiel v cene môže byť minimálne 115-tisíc eur.

.paškov synovec
Konkurenčné firmy, ktoré poslali košickej nemocnici až 58 otázok k súťažným podkladom, jej vyčítali najmä diskriminačne nastavené kritériá: napríklad, že vyžaduje štyri porty na vyšetrovacie sondy, hoci v niektorých prípadoch kupuje len dve. Ďalšou podmienkou bolo ovládanie všetkých funkcií ultrazvuku pomocou podsvietených aktívnych tlačidiel a prídavného dotykového LCD displeja. Jedna z firiem pritom v anonymných otázkach k súťaži upozornila, že „spoločnosť Siemens takéto dotykové panely zaviedla na trh ako prvá a dávno sa poučila na tejto chybe“. To znamená, že nejde o vyšší štandard, naopak – lekárovi môže pri vyšetrení komplikovať situáciu.
„Počas sonografického vyšetrenia lekár prechádza sondou miesto záujmu a počas celého vyšetrovania musí sústredene sledovať ultrazvukový obraz na monitore. Z hľadiska jeho motorickej pamäti je jednoduchšie zapamätať si rozloženie ovládacích prvkov, ktoré môže identifikovať hmatom, ako ovládacích prvkov, ktoré sú rozmiestnené na rovnej ploche dotykového ovládača.“ Sporné bolo aj kritérium, že prístroj musí byť vybavený štyrmi otočnými kolieskami – každé s brzdiacim mechanizmom. Každý výrobca mobilného ultrazvuku pritom svoje prístroje – z bezpečnostných dôvodov – zabezpečuje brzdiacim mechanizmom. Ibaže svojím spôsobom: na zabezpečenie stability prístroja môžu stačiť aj dve brzdiace kolieska.
V čase, keď kúpila košická nemocnica predražené ultrazvuky od firmy Wega – MS, bol jej riaditeľom nominant Smeru Ladislav Rosocha. Ten odstúpil z funkcie, keď vyšlo najavo, že nemocnica uzavrela dvojročnú zmluvu na upratovanie urgentného príjmu za 600-tisíc eur s firmou, ktorú vybrala len na základe prieskumu trhu: vzhľadom na hodnotu zákazky mala totiž zorganizovať riadnu verejnú súťaž. Vo výberovej komisii, ktorá rozhodla, že košická nemocnica kúpi predražené ultrazvuky od firmy Wega – MS, navyše sedel aj Branislav Paška – synovec bývalého šéfa parlamentu. Pavol Paška na otázky .týždňa nereagoval, jeho synovec nás odkázal na nemocnicu.

.rašiho spolužiak
Členom výberovej komisie bol aj Ľudovít Demian – brat poslanca Smeru Jaroslava Demiana. Ľudovít Demian odmietol, že by bola firma Wega – MS zvýhodnená: „Odmietam akékoľvek väzby.“ Mimochodom, Ľudovít Demian bol do apríla 2011 spolumajiteľom aj konateľom firmy Best Services, ktorá dostala od mesta Košice – za primátora Rašiho – bez verejnej súťaže dotáciu 250-tisíc eur. Peniaze išli na organizáciu koncertu v rámci projektu Košice 2013 – európske hlavné mesto kultúry. Demian bol navyše členom správnej rady mestskej neziskovej organizácie Košice 2013, ktorá dotáciu udelila.
Okrem toho: súťaž na dodávku ultrazvukov pre košickú nemocnicu  organizovala spoločnosť Pro Tender, ktorú vlastní bývalý Rašiho spolužiak Peter Hložný. Ten bol pritom obvinený v súvislosti s údajnými machináciami v súťaži na stavebné práce za 26,5 milióna eur, ktoré robil takisto pre košickú nemocnicu. Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik však v júli 2014 trestné stíhanie zastavil: a to napriek tomu, že mal k dispozícii nahrávky telefonátov, v ktorých sa hovorilo, kto predloží akú ponuku. Kauzou sa však stále zaoberá Protimonopolný úrad, ktorý preveruje, či účastníci tendra neuzatvorili kartel. „Stále prebieha správne konanie. V tomto štádiu úrad o prípade nepodáva bližšie informácie,“ potvrdila Andrea Wilhelmová z Protimonopolného úradu.
Hložný sa k súťaži na ultrazvuky nevyjadril, keďže je vraj viazaný mlčanlivosťou. Na otázky, či mu niekto odporučil, ako má dopadnúť tender, respektíve, či pozná ľudí zo spoločnosti Wega – MS, odmietol odpovedať: „Na invektívne otázky nie som ochotný odpovedať‎, pretože sú pod moju a aj vašu žurnalistickú úroveň.“ Jeho bývalý spolužiak Raši odmieta, že by mal s tendrom na ultrazvuky v košickej nemocnici niečo spoločné: „So spomínanými pánmi sa nestretávam. Snažím sa však neodsudzovať ľudí na základe ničím nepodložených podozrení.“ Hovorkyňa košickej nemocnice Ladislava Šustová sa k porovnaniu cien utrazvukov bližšie nevyjadrila. Napísala len, že ide o „neporovnateľné parametre, vrátane príslušenstva prístrojového vybavenia“. Nemocnica, ktorú dnes vedie košický poslanec za Smer Milan Maďar, nevidí problém ani v samotnom priebehu súťaže.

.za Zvolenskej aj za Čisláka
Nikto z uchádzačov sa totiž oficiálne nesťažoval. Na otázku, prečo teda dostala nemocnica len jednu ponuku, hoci podklady si vyžiadalo až 13 firiem, hovorkyňa nemocnice Šustová reagovala, že nemôžu nikoho nútiť, aby sa prihlásil do verejnej súťaže. Faktom pritom je, že konkurencia upozorňovala na diskriminačné podmienky: formou spomínaných 58 otázok k súťažným podkladom. Nemocnica však ani v jednom bode neustúpila. „Pripomienky, ktoré nemocnica dostala, sme vybavili korektne,“ dodala Šustová.
Spoločnosť Wega – MS je zrejme v štátnych tendroch úspešná aj vďaka ďalším špecifikám, ktoré znevýhodňujú konkurenciu. Jedným z príkladov, na ktorý poukazujú aj slovenskí distribútori renomovaných svetových značiek, je meranie hrúbky cievnej steny na tisíciny milimetra. Firma Wega – MS totiž uvádza pri svojom prístroji meranie s takouto presnosťou aj napriek tomu, že podľa odborníkov to technológie používané v klasických ultrazvukoch neumožňujú. „Z teoretického hľadiska meranie s takouto presnosťou nemožno presne uskutočniť,“ konštatuje aj analýza, ktorú vypracovala Žilinská univerzita. Rovnaký názor má aj Ladislav Doležal, vedecký tajomník Českej spoločnosti pre ultrazvuk v medicíne. „Firmy sú na výberové konania vybavené rôznymi pseudoargumentmi – ako je napríklad spomínané meranie hrúbky cievnej steny na tisíciny milimetra, čo je v prípade klasického sonografu technický nezmysel. Takáto presnosť nemá význam ani z dôvodu variability biologických parametrov.“
Doležal tiež upozorňuje, že ak by ultrazvuk meral s takouto presnosťou, mal by vedieť zmerať aj bunku, ktorá má 20 až 30 tisícin milimetra, čo je podľa neho absurdné. Doležal pozná aj firmu Wega – MS: „Sú to naozaj zdatní obchodníci. Nemôžete sa čudovať, že to využijú, keď vycítia možnosť zarobiť. Na uzde by ich však mal držať záujem kupujúceho minimalizovať náklady (súkromník), alebo konkurenčné prostredie (tender).“ Spomínané meranie na tisíciny milimetra sa pritom dostáva do súťažných podkladov bežne. Spoločnosť Wega – MS vďaka tomu zvíťazila v spomínanom tendri v košickej nemocnici, aj vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline. Tá kúpila 21. apríla 2015 od Procházkovej firmy dva ultrazvuky za vyše 100-tisíc eur bez DPH. Aj žilinská nemocnica však akékoľvek pochybenia odmieta. „Žiadne z predmetných kritérií nie je možné považovať za diskriminačné, obstarávali sme podľa zákona,“ tvrdí sekretárka riaditeľa nemocnice Ľubica Libičová s tým, že vychádzali z technických špecifikácií výrobkov značiek Siemens, Toshiba či Hitachi.
„Prečo sa do súťaže prihlásil iba jeden uchádzač, nemôžeme komentovať. Táto otázka by mala smerovať na nich.“ Konkurenční dodávatelia sa však k tendrom nechcú verejne vyjadrovať – najčastejšie s odôvodnením, že chcú zostať na trhu a mohlo by im to uškodiť. Žilinská nemocnica zároveň nevedela povedať, prečo bol jeden z prístrojov od firmy Wega – MS (ultrazvuk pre rádiologické oddelenie) o vyše 20-tisíc eur drahší, ako spomínaný prístroj značky Phillips, ktorý kúpila nemocnica vo Vsetíne za 51-tisíc eur bez DPH. „Vami opisovaný prípad obstarávania v ČR nepoznáme. Nie je možné, aby sme sledovali všetky prípady obstarávania v SR, v ČR a iných okolitých krajinách,“ reagovala žilinská nemocnica.
Za podobných podmienok (meranie hrúbky cievnej steny na tisíciny milimetra, štyri brzdiace kolieska) uspela firma Wega – MS minulý rok v štyroch a tento rok v ďalších troch súťažiach: to znamená, že sa jej darilo za ministerky Zvolenskej, aj teraz, keď vedie rezort zdravotníctva Viliam Čislák (Smer). Od jeho nástupu do funkcie už vyhrala Wega – MS minimálne štyri tendre (125-tisíc eur). Dňa 22. marca 2015 uzavrela trojročnú zmluvu na servis prístrojov (24-tisíc eur) aj s piešťanskou nemocnicou Alexandra Wintera (kauza CT). Firma uspela aj v Krompachoch, kde mesto nakupuje pre miestnu nemocnicu ultrazvuk aj ďalšie prístroje (175-tisíc eur).

.v Poprade ušetrili
Súťaž však ešte nie je oficiálne uzavretá. „Dokumentácia z verejného obstarávania je na kontrole na ministerstve zdravotníctva,“ hovorí František Jochman, ktorý je v meste zodpovedný za verejné obstarávanie. V Krompachoch môže získať Wega – MS aj zákazku za 1,9 milióna eur. Mesto totiž modernizuje aj ambulantnú infraštruktúru, takže hľadá dodávateľa zdravotníckej techniky – vrátane ultrazvuku. Medzi kritériá súťaže pritom zaradilo aj špecifiká, ktoré vyhovujú firme Wega – MS. To znamená meranie hrúbky cievnej steny na tisíciny milimetra, prídavný dotykový LCD displej, štyri brzdiace kolieska, alebo štyri porty na vyšetrovacie sondy. Mesto potvrdilo, že ponuku poslala aj firma Wega – MS, bližšie informácie však nezverejnilo.
Naopak, že tender na ultrazvuky môže dopadnúť aj inak, sa ukázalo v popradskej nemocnici. V súťaži, ktorú vypísala 26. februára 2015, pritom pôvodne stanovila kritériá rovnako striktne: po tlaku ďalších záujemcov ich však nakoniec zjemnila. Z podmienok tak vypadli napríklad štyri brzdiace kolieska na zabezpečenie stability prístroja, striktná výšková a stranová nastaviteľnosť pultu obsluhy či meranie hrúbky cievnej steny v odfreezovanom režime (v reálnom čase). Výsledkom je, že v elektronickej aukcii napokon súťažili štyri firmy namiesto jednej. Nemocnica tak v konečnom dôsledku ušetrila takmer tretinu ceny. „V elektronickej aukcii vysúťažil verejný obstarávateľ zníženie ceny z 83 460 eur s DPH na 52 560 s DPH. Ponuka Vami menovanej firmy (Wega – MS, pozn. red.) skončila na treťom mieste,“ potvrdila Lívia Hvilová zo sekretariátu riaditeľa podpradskej nemocnice. Elektronickú aukciu vyhrala spoločnosť Unique Medical, no ani tento tender ešte nie je oficiálne ukončený.
Spôsob, akým získava štátne zákazky spoločnosť Wega – MS, potvrdzuje, že kontroverzný biznis so zdravotníckou technikou funguje na Slovensku aj po kauze CT, takže je jedno, či je ministrom Zuzana Zvolenská, alebo Viliam Čislák. V zákulisí totiž rozdávajú karty iní hráči. „Ak polícia, prokuratúra a súdy nepreveria a nevyvodia zodpovednosť za najzávažnejšie kauzy prepojenia politiky s biznisom, ako bol aj prípad predraženého nákupu CT v piešťanskej nemocnici, nepriamo tým legitimizujú ďalšie takéto konanie. Riziko postihu za takéto skutky je totiž nepomerne nižšie než benefity, ktoré sa dajú takýmto konaním získať,“ myslí si advokátka Zuzana Čaputová z mimovládnej organizácie Via Iuris, ktorá s .týždňom spolupracovala na kauze ultrazvuky. Ján Kuciak je spolupracovníkom .týždňa

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite