Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zbohatnúť na zľave II.

.zsolt Király .časopis .kauza

Polícia preverovala obchodné praktiky podomových predajcov elektriny a plynu, ktorí presviedčajú ľudí, aby prešli k alternatívnym dodávateľom. Po necelom mesiaci však podozrenie z podvodu odmietla. Boli kriminalisti pri zbieraní dôkazov dôslední?

Minulý týždeň sme zverejnili informácie o manipulatívnych metódach niektorých firiem pri získavaní nových zákazníkov. Jednou z nich je aj spoločnosť Optimum Consulting z Banskej Bystrice, ktorá spolupracuje pri uzatváraní zmlúv o dodávke energií s firmami ako RWE Gas Slovensko a ČEZ. Reportéri .týždňa, ktorí sa vydávali za podomových predajcov elektriny a plynu, podrobne zmapovali spôsob, akým profesionálne vyškolení obchodníci zneužívajú dôverčivosť ľudí.
Tí často až po podpise zmluvy zistia, že zmenili dodávateľa energií. To znamená, že už nie sú zákazníkmi spoločností SPP či Enel, ale alternatívnych predajcov (RWE Gas Slovensko, ČEZ). Pre manažérov firmy Optimum Consulting sú zmluvy s oklamanými klientmi zlatá baňa: podľa zistení .týždňa môžu zarobiť až 600 eur denne. Ich obchodnými praktikami sa už zaoberá Slovenská obchodná inšpekcia aj Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý avizuje vo firme hĺbkovú kontrolu.  

.rýchly proces
Prípadom začala pred vyše dvoma mesiacmi riešiť aj polícia. V polovici decembra 2014 sa totiž na vyšetrovateľov obrátil Martin Kristály, ktorý bol krátko zamestnaný v spoločnosti Luna Company (dnes Optimum Consulting). Kristály vypovedal, že podomoví obchodníci pri predaji firemných produktov ľudí zavádzali. Polícii oznámil aj mená, respektíve adresy ľudí z obcí Závadka nad Hronom a Heľpa (okres Brezno), ktorí podpísali s predajcami zmluvy o dodávke elektriny a plynu.
Polícia následne vypočula viacerých poškodených, vrátane 70-ročnej Oľgy Fiľovej. Tá vypovedala, že ju navštívili dvaja mladí muži, s ktorými spísala zmluvu na odber elektriny. Na druhý deň však zavolala do firmy a požiadala ju o zrušenie zmluvy. Keďže súhlasili, podľa vyšetrovateľov jej nevznikla žiadna škoda. Polícia tvrdí, že preverila aj ďalšie tri domy v Závadke, ktoré identifikoval Kristály. No keďže aj v tomto prípade boli zmluvy dodatočne zrušené, vec uzavrela s tým, že sa nič nestalo.
Vyšetrovatelia kontaktovali aj regionálneho manažéra spoločnosti RWE Gas Slovensko Patrika Senka, ktorý bol zároveň konateľom firmy Luna Com. Senko však odmietol, že školia svojich predajcov tak, aby potenciálnych klientov zavádzali: „Klamlivé informácie by boli pre našu spoločnosť kontraproduktívne, nakoľko v prípade zrušenia zmluvy by naši pracovníci nedostali žiadne body, na základe ktorých sú hodnotení.“
Senko sa bránil aj tým, že po návšteve podomových predajcov ešte raz kontaktujú ľudí – cez tzv. verifikačný hovor – a pýtajú sa ich, či súhlasia s uzavretím zmluvy, alebo ju chcú zrušiť. „Nemôžem za to, že pán Kristály nepochopil rozdiel medzi distribúciou a dodávateľom,“ povedal polícii Senko. Vyšetrovateľka Jarmila Basarová podnet Martina Kristályho po necelom mesiaci odmietla. Podľa nej totiž nebol dôvod na začatie trestného stíhania pre podozrenie z podvodu.

.na ťahu je prokuratúra
Kristály sa vzápätí obrátil na sekciu kontroly a inšpekčnej služby ministerstva vnútra. Je totiž presvedčený, že polícia neurobila pri preverovaní obchodných praktík alternatívnych dodávateľov energií všetko, čo mala: „Slovné spojenie pomáhať a chrániť je veľmi ohybné.“ Kristály totiž tvrdí, že pred vyšetrovateľmi označil minimálne šesť rodinných domov v Závadke nad Hronom, ktoré navštívili podomoví predajcovia elektriny a plynu.
Podľa neho polícia nepreverila ani ďalšie domy v iných obciach, kde uzatvárali zmluvy s novými zákazníkmi. Kristály spochybnil aj tvrdenia konateľa spoločnosti Luna Com Patrika Senka, že svojich obchodníkov neškolia tak, aby ľudí zavádzali. Kristály totiž polícii odovzdal aj kópie firemných dokumentov, z ktorých vyplýva, že potenciálnych klientov oslovujú manipulatívnym (zavádzajúcim) spôsobom. Podľa neho by mali vyšetrovatelia preveriť aj to, či firma nezamestnáva ľudí načierno.   
Polícia potvrdila, že jej bolo doručené podanie, ktoré sa týka postupu kriminalistov pri vyšetrovaní obchodných praktík alternatívnych dodávateľov energií. Prípad však uzavrela s rovnakým výsledkom ako na začiatku: všetko je vraj v poriadku. “Vykonanou kontrolou nebol v súvislosti s postupom policajtov zistený rozpor so všeobecne záväznými predpismi, ani s internými predpismi ministerstva vnútra,” tvrdí krajská hovorkyňa polície v Banskej Bystrici Mária Faltániová.
Časopis .týždeň sa preto obrátil aj na dozorujúcu prokurátorku kauzy Martinu Kellerovú. Chceli sme zistiť, či boli vyšetrovatelia pri preverovaní prípadu dostatočne dôslední. Kellerová nám najskôr prisľúbila, že sa vyjadrí, potrebuje však čas na preštudovanie uznesenia polície. Neskôr nám odkázala, aby sme sa obrátili na hovorcu prokuratúry v Banskej Bystrici Ivana Vozára. „Krajská prokuratúra v Banskej Bystrici si vyžiada príslušný spisový materiál a prekúma zákonnosť postupu a rozhodnutí v predmetnej trestnej veci,” napísal Vozár.  

.firma: ľudia ušetria
Kauza tak ešte nie je definitívne uzavretá. Martin Kristály, ktorý po skúsenostiach s prácou podomového predajcu elektriny a plynu iniciatívne kontaktoval políciu, má však zmiešané pocity: „Tento typ firiem sa tvári, aký robí biznis, pričom ich jediným cieľom je obohacovať sa na úkor iných. Je im úplne jedno, koľko má ten človek rokov, či vôbec vidí na zmluvy, či sú pre neho výhodné alebo nie.“
Advokát Tomáš Búry súhlasí, že spôsob podnikania firiem ako Optimum Consulting „vykazuje znaky nekalých praktík“. „Špecifickým druhom nekalej obchodnej praktiky je klamlivé konanie, vďaka ktorému urobí spotrebiteľ rozhodnutie, ktoré by inak nikdy neurobil,“ tvrdí Búry. To znamená, že predajca zatají dôležité informácie o zmene dodávateľa energií alebo dĺžke zmluvného vzťahu. Podľa Búryho sa pri posudzovaní nekalosti obchodných praktík obzvlášť prihliada na ľudí, ktorí sú zraniteľní z dôvodu ich duševnej poruchy, telesnej vady, veku či dôverčivosti (dôchodcovia).
Konateľ spoločnosti Optimum Consulting Marek Michalko však akékoľvek podozrenia odmieta: „Vďaka našej firme ušetrilo 120-tisíc ľudí po zmene dodávateľa päť až osem percent. Sme úplne transparentní: vždy, keď prídeme do konkrétnej obce, oznámime to aj starostovi. Často na to ľudí upozorní aj sám, aby si nás nemýlili s jehovistami alebo s dílermi. Pracujeme pre renomované firmy, snažíme sa robiť renomované zmluvy.“
.autor je študentom Mediálnej školy .týždňa

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite