Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Chobotnica Budamar

.marek Vagovič .časopis .kauza

Dôležitých ľudí, ktorí figurujú, alebo pôsobili v orgánoch spoločnosti Budamar Logistics, spájajú dve mená: Tomáš Chrenek a Ľubomír Blaško. Množstvo prepojení na podnikateľov blízkych strane Smer vyráža dych.

Podľa obchodného registra je vlastníkom firmy Budamar Logistics spoločnosť Budamar Transport Limited. Firma sídli v Londýne a jej riaditeľom je 74-ročný Colin Frank Clacy Souter. V minulosti ju na valných zhromaždeniach spoločnosti Budamar Logistics zastupoval aj Anton Prno, ktorý sedel s Chrenekom (Blaškom) v orgánoch troch firiem (Minerfin, Oravské ferozliatinárske závody, Profily). Prno bol kedysi aj menšinovým akcionárom Minerfinu, neskôr sa stal riaditeľom pre stratégiu v spoločnosti Slovenská plavba a prístavy (SPaP). Aj SPaP vlastní londýnska firma Budamar Transport Limited, pričom v orgánoch SPaP sedia aj Mária Blašková, jej švagor Jozef Blaško, Peter Planý či Peter Malec (obaja Budamar Logistics).
Anton Prno však nie je jediný Chrenekov (Blaškov) človek, ktorý zastupoval londýnsku firmu Budamar Transport Limited na valných zhromaždeniach spoločnosti Budamar Logistics. Minimálne raz konala v jej mene aj Magdaléna Vozárová, ktorá figurovala s Chrenekom (Blaškom) v orgánoch firiem Profily a SPaP. V minulosti pôsobil v dozornej rade spoločnosti Budamar Logistics aj Rudolf Silný, ktorý sedel s Chrenekom (Blaškom) v dvoch firmách (Barrandov Film Studio, Moravia Steel Slovakia). Silný figuruje aj v orgánoch dvoch českých spoločností, ktorých akcionármi (zriaďovateľmi) sú firmy so sídlom na Cypre (DCL CO LIMITED, Meridien Transport Limited).  
Na rovnakej adrese v Nikózii sídli aj spoločnosť Kelanton Trading
Limited, ktorá vlastnila košickú firmu MBL. V minulosti boli akcionármi MBL aj Vladimír Mravčák a Andrea Blašková. Mravčák je dnes konateľom spoločnosti SPaP – Lodenica. Andrea Blašková vlastní podľa výpisu z katastra s Jozefom Blaškom rodinný dom v Košiciach. Chrenek na otázky .týždňa, akú sú dnes jeho vzťahy s ľuďmi ako Anton Prno alebo Rudolf Silný, neodpovedal. Podnikateľ sa nevyjadril ani k tomu, či je niektorá z jeho firiem nielen personálne, ale aj vlastnícky prepojená so spoločnosťou Budamar Logistics.
Budamar Logistics má aj dcérske firmy – napríklad spoločnosť Bulk Transshipment Slovakia. V jej dozornej rade sedí aj Vladimír Ľupták, ktorý bol počas vlády Ivety Radičovej riaditeľom ŽSR. Po nástupe Roberta Fica sa stal riaditeľom Železničnej spoločnosti Cargo. Ľupták sedí aj v orgánoch Železničnej spoločnosti Slovensko, kedysi figuroval v dvoch firmách aj s mecenášom Smeru Vladimírom Poórom (AG Banka, ŽOS Trnava).
Ľupták má spoločnú minulosť aj s poslancom SDKÚ Ľudovítom Kaníkom (Ceva). Za nadštandardné však možno označiť najmä jeho vzťahy s podnikateľom Milanom Fiľom, ktorý má blízko k Robertovi Ficovi. Ľupták sedel s Fiľom v orgánoch štyroch firiem (Eco-Invest, Eco-Service, Mondi SCP, Papko).

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite