Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Veľká daňová lúpež

.marek Vagovič .časopis .kauza

Polícia bola na stope podvodníkom, ktorí zrejme chceli okradnúť štát o desiatky miliónov eur. Keď však vyšlo najavo, že v pozadí môžu byť aj záujmy podnikateľov blízkych Smeru, nastal zvrat. Na svete je tak jedna z najväčších káuz druhej Ficovej vlády.

Keď sa stal Robert Fico v apríli 2012 druhýkrát premiérom, za jeden z hlavných cieľov vlády označil lepší výber daní a boj s daňovými únikmi. Slovensko má totiž po Grécku druhý najvyšší únik na DPH v Únii. Počas Ficovho prvého funkčného dokonca stúpol zo 17-percent takmer na dvojnásobok. Tentoraz zrejme Ficova vláda zvrátila znepokojivý trend. „Náš plán, zachytiť aspoň desať percent z daňových únikov, sa nám podarilo naplniť,“ vyhlásil Fico vlani v novembri. „Medzi rokmi 2012 a 2013 stúpli daňové príjmy o 670 miliónov eur,“ tvrdil začiatkom tohto roka minister financií Peter Kažimír.
Zápas vlády s daňovými únikmi Robert Fico využíva aj v prezidentskej kampani. Nedávno vystúpil s ministrom Kažimírom na ministerstve financií, tlačovka sa konala v sobotu. „Je úplne jasné, že niektorým podnikateľom a firmám sa končí biznismodel kradnutia na daniach,“ konštatoval následne Kažimír v diskusnej relácii televízie TA3. Mimoriadne aktívna v informovaní je aj polícia. V októbri 2013 sa napríklad policajný prezident Tibor Gašpar pochválil, že takzvaná daňová kobra objasnila podvody s DPH za päť miliónov eur.
V jednom prípade však polícia mlčí, hoci mohlo ísť o jej najväčší úlovok od nástupu ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Dôvodom je zrejme fakt, že predstavitelia firmy Budamar Logistics, ktorá je podozrivá z daňových podvodov za desiatky miliónov eur, majú kontakty, obchodné aktivity, alebo spoločnú minulosť s podnikateľmi blízkymi Smeru. Vedenie polície navyše kauzu zobralo pôvodným vyšetrovateľom, ktorí majú v rezorte vnútra veľmi dobrú povesť. Podľa informácií .týždňa je zrejme len otázkou času, keď bude trestné stíhanie zastavené.

.o čo ide  
Dňa 23. júla 2013 začala finančná polícia v Banskej Bystrici trestné stíhanie vo veci skrátenia dane, respektíve neodvedenia dane a poistného. Podľa vyšetrovateľov založili Dušan K., Július F. a Roland S. v roku 2012 organizovanú skupinu, ktorá cez sieť viac ako štyridsiatich firiem zo Slovenska, Českej republiky a Maďarska formálne obchodovala s potravinárskym tovarom ako cukor, káva, olej či energetické nápoje. Polícia tvrdí, že štátu tým mali spôsobiť škodu za takmer 22 miliónov eur – viac ako milión na krátení daní a takmer 21 miliónov na vratkách DPH.
Dôležitou firmou v reťazci mala byť práve spoločnosť Budamar Logistics, ktorej štatutári Peter Malec a Ľubomír Loy komunikovali s podozrivými o podmienkach dodania tovaru. Polícia predpokladá, že zúčastnené firmy vyprodukovali fiktívny obrat najmenej za 108 miliónov eur. Spoločnosť Budamar Logistics si následne uplatnila nárok na vyplatenie DPH: za marec až august 2012 jej stihli daňové úrady poslať na účet viac ako deväť miliónov eur. Ďalších vyše jedenásť miliónov eur bolo zadržaných.  
Podľa polície išlo o klasický karuselový podvod: to znamená, že neprehľadná sieť účelovo založených firiem medzi sebou vystavuje fiktívne faktúry za dodávky tovaru. Ten však niekedy zostáva v skladoch, alebo chodia kamióny cez hranice prázdne. Podvodníci potom profitujú z nadmerného odpočtu DPH, ktorú im vypláca štát. Mimochodom, v prípade spoločnosti Budamar Logistics stúpol podľa polície objem deklarovaných odpočtov DPH  priebehu roka 2012 až desaťnásobne. Keď to začal daňový úrad preverovať, vrátil sa na pôvodnú úroveň.  

.biele kone
Sídla firiem s maďarskými konateľmi, s ktorými obchodovala spoločnosť Budamar Logistics, boli navyše podľa vyšetrovateľov často virtuálne – to znamená, že ich správca poskytne prípadnému záujemcovi za určitý poplatok svoju adresu. Polícia tiež zistila, že jeden z podozrivých – Dušan K. – previedol svoje podiely v českej firme, ktorá mala z podvodov tiež profitovať, na takzvané biele kone. Dušan K. sa najskôr nechcel ku kauze vyjadrovať. „Nechce s vami hovoriť. A v žiadnom prípade si neželá, aby som vám dal jeho číslo,“ odkázal nám cez konateľa jednej slovenskej firmy, v ktorej je tiež spolumajiteľom.
Napokon sa ozval sám. Finančná  kontrola v jednej z jeho českých firiem, ktorá trvala viac ako rok, vraj nič nezistila. „Transakcie s firmou Budamar boli posúdené bez nálezu,“ tvrdí Dušan K. „Neviem o žiadnom trestnom stíhaní, nebol som vypovedať. A nebudem sa k tomu ani vyjadrovať,“ reagoval ďalší podozrivý Július F. Rolanda S. naše otázky nahnevali: „Vyprosím si, že sme robili nejaké fiktívne obchody. Pri tejto krutovláde si môže polícia tvrdiť, čo sa jej zachce. Sú to však bludy.“
Mimochodom, podľa slovenského obchodného registra figurujú Július F. a Roland S. len v jednej firme, ktorá vznikla krátko predtým, ako začali obchodovať s firmou Budamar Logistics. Akékoľvek podozrenia z daňových podvodov odmieta aj firma Budamar. „Spoločnosť Budamar Logistics sa nenachádza v databáze daňových dlžníkov ani v registri rizikových osôb, vedenom finančnou správou. Pri svojej podnikateľskej aktivite postupujú jej štatutári v zmysle zákonov. Nemáme vedomosť o neštandardných parametroch akéhokoľvek obchodného prípadu,“ napísal predseda predstavenstva Peter Malec.

.zásah zhora
Podľa špeciálnej prokuratúry, ktorá dozoruje kauzu Budamar, už vyšetrovatelia vypočuli množstvo svedkov. Dodnes však nikoho neobvinili. Z tohto dôvodu nemohlo byť spätne zaistených ani spomínaných deväť miliónov eur, ktoré už daňový úrad vyplatil firme Budamar Logistics na vratkách DPH. Na otázku, kedy bude podaná obžaloba, hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová odpovedala: „Trestné stíhanie je v začiatočnom štádiu. Vaša otázka je veľmi predčasná.“ V priebehu vyšetrovania sa navyše stala šokujúca vec: do prípadu priamo zasiahlo vedenie Národnej kriminálnej agentúry (NaKA), ktoré ho zobralo pôvodným vyšetrovateľom.
Kauzou sa totiž najskôr zaoberali vyšetrovateľ Jaroslav Ambróz a operatívec Ľubomír Hláčik z finančnej polície v Banskej Bystrici. „Obaja sú to čestní a neskorumpovaní policajti,“ zhodli sa viaceré zdroje z prostredia bezpečnostných zložiek. Ambróz bol za ministra vnútra Daniela Lipšica aj jedným z kandidátov na post riaditeľa Úradu boja proti korupcii. „Je to pracovitý, erudovaný a zodpovedný vyšetrovateľ,“ povedala .týždnu bývalá prokurátorka Eva Mišíková, ktorá s ním dva roky spolupracovala na kauze kyselinárov.
Riaditeľ NaKA Daniel Goga napriek tomu 16. decembra 2013 rozhodol, že kauzu Budamar už nebudú preverovať Ambróz s Hláčikom, ale protikorupčná jednotka v Banskej Bystrici. A zdôvodnil to spôsobom, ktorý zaváňa snahou zbaviť sa nepohodlných kriminalistov, ktorí narazili na podnikateľské zázemie Smeru. Goga sa totiž v rozhodnutí, ktoré má .týždeň k dispozícii, odvoláva na anonym, z ktorého vraj vyplýva „podozrenie z trestnej činnosti príslušníkov Policajného zboru služobne zaradených na finančnej polícii v Banskej Bystrici, ku ktorej malo dôjsť v súvislosti s trestným stíhaním viazaným na daňový subjekt Budamar Logistics, vedenom na vykonštruovaných právnych základoch, nepravdivo svedčiacich o daňovej trestnej činnosti predmetného subjektu, sprevádzanej korupčným prvkom“.
Inými slovami, Ambróz s Hláčikom vraj mali účelovo – zrejme aj za úplatok – preverovať obchodné aktivity Budamaru. Znalci policajného prostredia vedia, že anonymy sú klasická metóda, ako spochybniť dôveryhodnosť konkrétneho človeka. Väčšinou sa síce žiadne podozrenia nepotvrdia, výsledkom však je, že citlivé kauzy napokon skončia v koši. Časopis .týždeň sa pokúsil skontaktovať aj s Ambrózom a Hláčikom. Obaja to však odmietli s tým, že sa nebudú ku kauze Budamar ani k okolnostiam svojho odvolania z prípadu vyjadrovať.
Skúpa na slovo je aj špeciálna prokuratúra: „Ide o vnútornú záležitosť Policajného zboru, preto je potrebné otázky tohto druhu adresovať priamo im.“ Vedenie NaKA reagovalo na dvanásť konkrétnych otázok jednou vetou. „Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie predmetnej trestnej veci nebudeme poskytovať bližšie informácie – a to až do jeho právoplatného ukončenia,“ napísala hovorkyňa polície Andrea Dobiášová. V tejto chvíli tak nie je jasné, či bolo vôbec voči Ambrózovi s Hláčikom začaté disciplinárne alebo trestné stíhanie. Pri pohľade na personálnu štruktúru a pozadie firmy Budamar Logistics sa však zdá, že skutočným dôvodom ich odstavenia z prípadu bol skôr fakt, že zaťali príliš vysoko.

.tomáš chrenek
Spoločnosť Budamar Logistics vznikla v roku 1997 a zaoberá sa najmä skladovaním a prepravou tovaru. Firma má ročné tržby viac ako 100 miliónov eur, pričom sa sústreďuje najmä na dovoz železnej rudy z Ukrajiny a Ruska. K najvýznamnejším obchodným partnerom Budamaru patria Třinecké železárny a spoločnosť Moravia Steel. Obe firmy ovláda český miliardár slovenského pôvodu Tomáš Chrenek a rodina údajného sponzora Smeru Ľubomíra Blaška.
Chrenekov (Blaškov) človek sedí aj priamo v orgánoch spoločnosti Budamar Logistics. Od roku 2005 je totiž v dozornej rade Budamaru aj Peter Planý – manažér, ktorý je zároveň členom predstavenstva spoločnosti Minerfin. Aj za touto firmou stojí Chrenek (blaškovci), pričom jej menšinovým akcionárom bol v minulosti aj Planý. „S pánom Chrenekom máme veľmi dobrý vzťah. Napokon, je to spolumajiteľ firmy a môj šéf,“ povedal .týždňu Planý.
Planý však tvrdí, že o preverovaní obchodných aktivít Budamaru ani o trestnom stíhaní nič nevie. „Viem, že firma obchodovala aj s potravinárskym tovarom. Za jej činnosť však zodpovedá predstavenstvo,“ tvrdí Planý, hoci predstavenstvo kontroluje práve dozorná rada. Na otázku, kto ho navrhol do orgánov Budamaru, Planý odpovedal: „Predpokladám, že akcionári. Nerozumiem, kam smerujete týmito otázkami.“ Kto konkrétne? „To je jedno,“ reagoval Planý a ukončil rozhovor. Chrenek na otázky .týždňa, ako je spokojný s prácou Petra Planého, respektíve, aké sú jeho vzťahy s politikmi Smeru, nereagoval.  
V roku 2007 ho totiž denník SME a týždenník Plus 7 dní označili za podnikateľa blízkeho Smeru. Chrenek začal počas prvej Ficovej vlády vo veľkom podnikať aj v slovenskom zdravotníctve. Jeho skupina Agel vstúpila napríklad do spoločnosti Fakon Pharm (distribútor liečiv), v ktorej mali podiel aj predseda parlamentu Pavol Paška a košický župan Zdenko Trebuľa (obaja Smer). Chrenekova firma Martek Medical dostala v roku 2008 od štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne – bez verejnej súťaže – aj lukratívnu zákazku na nákup liekov za stovky miliónov korún.
Podnikateľ Chrenek nedávno pochválil aj druhú vládu Roberta Fica.
V jednofarebnej vláde Smeru vraj nerobia kľúčové ekonomické rozhodnutia – na rozdiel od Českej republiky – politickí nominanti. „Na niektoré politické funkcie a funkcie štátnych poradcov (Fico) nenominoval politických adeptov, ale odborníkov. To je prvý krok, ktorý nie je politicky jednoduchý, no vedie k väčšej kompetentnosti vlády,“ povedal Chrenek v októbri 2013 v rozhovore pre Hospodárske noviny.   

.ľubomír Blaško
Ľubomír Blaško mal pred voľbami 2002 darovať Smeru 32 miliónov korún. Podľa zmluvy, ktorú podpísal s vtedajším šéfom volebného tímu Fedorom Flašíkom, mal za utajený sponzorský dar dostať tri miesta na kandidátke Smeru. V prípade vstupu strany do vlády mali Blaškovi ľudia obsadiť aj post jedného štátneho tajomníka a funkcie v strategických podnikoch štátu v oblasti energetiky a železníc. Blaško zomrel v roku 2004 vo veku 36 rokov, oficiálnou príčinou smrti bol infarkt. Blaškove záujmy v spoločných firmách s Chrenekom dnes zastupuje jeho bývalá manželka Mária Blašková.
Mimochodom, spoločnosť Korema, za ktorou stojí jej švagor Jozef Blaško, zarobila za prvej Ficovej vlády 4,7 milióna eur na predaji budovy, ktorú výhodne kúpila od Slovak Telekomu. Akcionárom tejto spoločnosti bolo vtedy aj ministerstvo dopravy, ovládané Smerom. Jozef Blaško figuruje aj v orgánoch Třineckých železiarní, respektíve v predstavenstve Slovenskej plavby a prístavov (SPaP). V dozornej rade tejto firmy sedia aj Peter Planý a Peter Malec (obaja Budamar). SPaP a Budamar Logistics majú aj rovnakého vlastníka – spoločnosť Budamar Transport Limited so sídlom v Londýne. Jej materská firma Budamar International Limited má pre zmenu sídlo na Cypre.    

.milan Fiľo
V orgánoch spoločnosti Budamar Logistics v minulosti pôsobili aj ďalší traja ľudia, ktorí pracovali pre Chreneka (Blaška), alebo s ním sedeli v spoločných firmách (pozri rámček). Okrem Planého je však kľúčovým človekom v Budamare predovšetkým Ivan Petríček. Minimálne do konca roku 2011 bol tento podnikateľ aj menšinovým vlastníkom firmy (23 percent). To, či je Petríček naďalej akcionárom Budamaru, sa momentálne nedá zistiť: v zbierke listín obchodného registra totiž nie sú prístupné dokumenty firmy z rokov 2012 a 2013.
S istotou však možno povedať, že Petríček je od roku 2006 členom dozornej rady spoločnosti Budamar Logistics, ktorá je podľa polície podozrivá z daňových podvodov. Problémy so zákonom mal v minulosti aj Petríček: podľa zistení .týždňa bol totiž počas prvej Ficovej vlády jedným z obvinených v korupčnej kauze na železniciach, ktoré vtedy ovládali nominanti Smeru. V októbri 2009 začala polícia stíhať regionálneho riaditeľa ŽSR vo Zvolene Jaroslava Kováčika a zástupcov štyroch firiem, ktorým mal za päťpercentnú províziu dohadzovať lukratívne štátne zákazky (.týždeň č. 14/2011).
Polícia vtedy obvinila aj riaditeľa Centra logistiky a obstarávania ŽSR Milana Mikluša, ktorý mal blízko k mecenášovi Smeru Vladimírovi Poórovi. Celkovo bolo trestne stíhaných až deväť ľudí – okrem korupcie aj za prečin machinácie pri verejnom obstarávaní. V tomto prípade však bolo trestné stíhanie zastavené. Prokuratúra napokon obžalovala päť ľudí, Petríček ani Mikluš medzi nimi nefigurovali. Kováčikovi vymeral Špecializovaný súd štyri roky nepodmienečne, ďalší štyria obvinení dostali podmienku. Najvyšší súd však rozsudok zrušil, ďalšie pojednávanie má byť tento týždeň.   
Železničný lobista Petríček, ktorý sa dnes pohybuje v prostredí Smeru, bol pritom v minulosti sponzorom SDKÚ. Podľa denníka Pravda darovala v roku 2000 jeho firma Proxar Slovakia Internationale Spedition tejto strane pol milióna korún. O dva roky neskôr dostala od štátnej Železničnej spoločnosti bez verejnej súťaže zákazky za 128 miliónov korún. Petríček má však spoločnú podnikateľskú minulosť predovšetkým s ľuďmi, ktorí sú považovaní za mecenášov Smeru – napríklad s Milanom Fiľom. Petríček s ním figuroval v orgánoch štyroch firiem. „Vychádzame spolu dobre, ale už nie sme v kontakte,“ tvrdí Fiľo.

.miroslav Výboh
Fiľo má pritom nadštandardný vzťah s premiérom Robertom Ficom, sprevádzal ho aj na zahraničných cestách. Za jeho prvej vlády sa dostalo do dôležitých ekonomických funkcií viacero Fiľových ľudí – Milan Mojš sa stal štátnym tajomníkom na ministerstve dopravy, Daniel Šulík sedel v dozornej rade SPP, Vladimír Ševčík pôsobil v predstavenstve Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy. Fiľo má dobré vzťahy aj s podpredsedom vlády  pre investície Ľubomírom Vážnym (Smer), v roku 2007 bol na oslave jeho päťdesiatky. Fiľo chodil na ministerstvo dopravy rokovať aj o podmienkach výberu mýta – spolu s finančnou skupinou J&T.
Samotný Petríček stál podľa týždenníka Trend aj v pozadí spoločnosti TSS Grade, ku ktorej má blízko aj Vladimír Poór. Momentálne má však Petríček podľa informácií .týždňa úzky vzťah predovšetkým s vplyvným obchodníkom so zbraňami Miroslavom Výbohom. Aj Výboh je považovaný za mecenáša Smeru, tyká si s premiérom Ficom aj s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Výboh bol s Ficom aj na viacerých služobných cestách, jeho firma Willing dostala v roku 2007 od ministerstva obrany (Smer) zákazku na dodávku balistických prilieb za takmer 240 miliónov korún. Petríček na otázku .týždňa, či mal informácie o obchodných transakciách Budamaru, pre ktoré dnes polícia vedie trestné stíhanie, neodpovedal. Nevyjadril sa ani k svojim vzťahom s podnikateľmi Fiľom a Výbohom. Mlčí aj Výboh.
Mimochodom, v rokoch 2005 až 2011 sedel v predstavenstve spoločnosti Budamar Logistics aj Roman Vallovič, ktorý figuroval aj vo firme Akron – spolu s otcom súčasného poslanca za Smer Ottom Brixim. Členom dozornej rady Budamaru bol aj Eduard Krížik, ktorý zase podnikal s ľuďmi údajného sponzora Smeru Andreja Babiša – Stanislavom Rudým a Jozefom Wallerom. Krížik s nimi sedel vo firme Agrocentra. Rudý aj Waller sú podobne ako Babiš evidovaní ako agenti ŠtB (.týždeň č.9/2012).  

.gašpar a Kaliňák
Druhá vláda Roberta Fica tvrdí, že bojuje s daňovými únikmi všetkými dostupnými prostriedkami – od bločkovej lotérie až po kontrolné výkazy DPH. Činí sa aj polícia, ktorá už rozložila niekoľko organizovaných skupín. Kauza Budamar rozhodne nie je jednoduchá záležitosť, naopak: podľa informácií .týždňa môže ísť o pomerne sofistikovaný podvod, ktorý nemusí preukázať ani daňová kontrola. Je však zarážajúce, že keď vyšetrovatelia narazia na niekoho vplyvného, alebo politicky blízkeho strane Smer, vedenie polície zrazí opätky. Tým viac, že vyšetrovatelia zmapovali aj sporné finančné transakcie, ktoré súviseli s obchodnými aktivitami spoločnosti Budamar Logistics.
Aj preto by mal jej šéf Tibor Gašpar okamžite vysvetliť, prečo stojí vyšetrovanie kauzy Budamar už takmer tri mesiace na mŕtvom bode. Minister vnútra Robert Kaliňák by mohol zase povedať, v koho záujme bol výbušný spis o obrovských daňových podvodoch odňatý pôvodným vyšetrovateľom. Inak môže mať Robert Fico v prezidentskej kampani vážny problém.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite