Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Aj .týždňu hrozia likvidačné žaloby

.marek Vagovič .časopis .téma

Za posledný rok som bol niekoľkokrát vypovedať na polícii. Len tento mesiac som bol dvakrát na súde, ďalší ma čaká koncom týždňa. Kedysi to bolo vzrušujúce, teraz sú to len nervy a zbytočný stres.

.minulý rok som napísal viacero článkov o situácii v slovenskej justícii, pochybných sudcoch, čudných prokurátoroch či kontroverzných policajtoch. Odpoveď na seba nenechala dlho čakať: momentálne čelí .týždeň štyrom žalobám na ochranu osobnosti a jednému sporu o zverejnenie opravy podľa tlačového zákona. Celková suma: viac ako 111-tisíc eur. Okrem toho mám na krku aj trestné oznámenie za ohováranie.
Tri žaloby podali bývalí policajní funkcionári Milan Lučanský, Jozef Mičieta a Ivan Ševčík, pričom každý z nich od nás žiada 30-tisíc eur. Nepáči sa im, že sme ich kritizovali za to, ako sa správali v kauze medzinárodne hľadaného zločinca Karola Mella. A hoci sme každému poskytli aj priestor na vyjadrenie, všetci majú pocit, že sme vážne zasiahli do ich profesionálnej cti a ohrozili ich sľubne sa rozvíjajúcu kariéru.
Mimochodom, po voľbách sa všetci vrátili späť: z Lučanského spravil jeho kamarát, minister vnútra Robert Kaliňák, policajného viceprezidenta. Ševčík sa stal šéfom inšpekcie, Mičieta jeho zástupcom. Všetci traja žalujú v podobnom spore aj bývalého šéfa polície Spišiaka, od ktorého žiadajú až 300-tisíc eur. Aj vzhľadom na ich súčasné postavenie sa výsledok súdu s .týždňom nedá vopred odhadnúť.
Štvrtú žalobu podal na .týždeň prokurátor Peter Šufliarsky, blízky spolupracovník Dobroslava Trnku. Od redakcie žiada takmer 16 600 eur: Šufliarskemu sa totiž nepáči, že som ho kritizoval za jeho správanie v kauze Mello, pričom som ho označil za zbabelca. Minulý týždeň som bol vypovedať na súde v Pezinku, kde som predložil zvukové aj listinné dôkazy, z ktorých som vychádzal pri písaní článku. Uvidíme v marci.
.týždeň má problém aj pre články o kauze golfového areálu vo Veľkom Bieli, kde pripravili hokejistu Miroslava Šatana jeho obchodní partneri o 140 miliónov korún. Súčasťou témy bol aj prepis záznamu zo stretnutia, na ktorom bol podľa polície aj advokát Juraj Tomášek. Kľúčoví aktéri kauzy sa tam v náznakoch bavili aj o korupcii: Tomášek však tvrdí, že v tom čase už na schôdzke nebol, takže jeho meno v prepise je omyl.
Súd navrhuje, aby sme zverejnili opravu, pričom Tomášekovi by nepriznal odškodné vo výške 4 500 eur. Keďže sme však vychádzali z oficiálneho odposluchu a Tomášekovu účasť na spomínanom stretnutí nám potvrdil aj Šatanov brat Peter, ktorý spolupracoval s políciou ako agent, súd dá zrejme preskúmať zvukový záznam. Bude to ešte zaujímavý spor, ktorý môže mať vplyv aj na iné kauzy.
Zatiaľ posledný spor sa týka sudcu Najvyššieho súdu Štefana Michálika, ktorý je podľa polície podozrivý z korupcie. Keď som to napísal, zavolal si ma vyšetrovateľ, aby som mu vysvetlil, z čoho som vychádzal. Keď som to urobil, prípad odmietol, prokurátor mu ho však vrátil späť. Nedávno som bol v tejto veci vypovedať tretíkrát. Polícia totiž začala – na základe pokynu prokurátora – trestné stíhanie pre ohováranie.
Momentálne je síce prerušené, v tejto krajine však človek nikdy nevie. Nech žije poctivá investigatíva a sloboda slova.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite