Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zdesenie zo Smeru?

.štefan Hríb .časopis .editorial

Počúvam, ako veľmi sa hnevá opozícia a ako hlasno kričia jej priaznivci, že návrhy Smeru na zvyšovanie daní a odvodov sú katastrofálne. No veď áno, ale prečo asi tak prišli?

Po prvé: Tie návrhy neprišli sčista jasna, ale ako dôsledok volieb, ktoré spôsobila dnes tak dojemne zhrozená pravica. To ona infantilne nezvládla vlastnú moc a odovzdala ju Smeru, čím vytvorila kľúčový predpoklad pre dnešné návrhy. Hádam si teraz pravica nemyslí, že Smer bude presadzovať jej videnie sveta. Smer je predsa strana, ktorá má v génoch viac štátu, pokojne aj na úkor slobody. Ale to ste hádam, milí pravičiari, vedeli už vtedy, keď ste pre absurdný euroval hlasovali aj o dôvere vláde  a tým Smeru odovzdali moc. Teda hroziť sa z toho, čo sama pravica spôsobila a čo bolo vopred úplne jasné, nie je prejav rozumnej, ale pochabej opozície.
Po druhé: To, že Smer siaha na dane a odvody až do takej miery, je aj výsledkom nezodpovedného míňania bývalej vlády od okamihu, keď sa rozhodlo o predčasných voľbách. Veď nie Smer, ale vy pravičiari ste sa vtedy dohodli, že šetriť sa viac nebude, lebo idú voľby. Vtedy to bola krátka správička, ale jej dôsledky sú dnes nadrozmerné. Stámiliónové. Tým ste istú mieru plánovaného zvyšovania daní a odvodov dokonca priamo spôsobili. Ak teda zdesenie, tak skúsme pohľad do zrkadla.
Po tretie: Je hanba pravice, nie Smeru, že škrty v štátnej správe a jej plánované zoštíhlenie je dnes vývesným štítom Roberta Kaliňáka. To sme kde žili predchádzajúcich dvadsať rokov? Prečo všetky tie nakysnuté krajské či okresné štátne štruktúry nezrušila šetrná pravica? Prečo stovky nezmyselných príspevkových a iných štátnych organizácií ide rušiť až Smer? A prečo má práve Smer výrazne znižovať úniky DPH, ktoré máme po Grécku najvyššie? Veď pravica vládla za posledných 10 rokov dlhšie ako Smer. To si mám myslieť, že katastrofálne úniky DPH jej zasa až tak neprekážali? Keby teda tento štát po pravicových vládach fungoval efektívnejšie, nebolo by dnes nutné hľadať až 1,7 miliardy a Smer by menej zvyšoval ním milované dane a odvody. Aby sme si rozumeli, neviem, či Smer štátnu správu a úniky DPH naozaj zoseká, a budem to považovať za zázrak. Ale fakt, že je až tak čo sekať (hovorí sa o úspore 700 miliónov ročne len za štátnu správu) mi príde ako tragické vysvedčenie pravice.
A napokon po štvrté: Ak pravica kričí, že v Smere naplánované zvyšovanie daní a odvodov sa dotkne skôr strednej triedy než „boháčov“, preberá doslova marxistický slovník. Lebo tým, paradoxne, spolu so Smerom sugeruje, že „boháči“ sú fuj a menej bohatí fajn. To sme kde? A mimochodom: Čo by teda robila pravica? Za tie roky ukázala, že výdavky štátu by radikálne nezosekala, takže čo iné? Áno, menej by sa dotkla priamych daní a odvodov, ale zvýšila by DPH. A to by sa už strednej triedy nedotklo?
Poviem to takto – aj ja som zdesený z miery zvyšovania daní a odvodov.  Ako riešenie deficitu je to úplne najhoršie riešenie. Smer sa v ňom veľmi mýli a veľmi preráta. Ale verejný krik napravo od stredu je lacný. A, žiaľ, aj falošný.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite